torsdag 7. februar 2013

FoFaMa, døveskolen på Antsirabe


Som tidligere nevnt jobber jeg som koordinator for praksiselever som har praksis på FoFaMa. FoFaMa er FLMs døveskole her på Antsirabe. I høst var det to jenter som hadde praksis der; nå er det sju! Interessert i praksis på Madagaskar? Sjekk ut Lovasoa sine hjemmesider her.

FoFaMa er altså en skole for døve barn. Skolen har 210 elever og over 50 ansatte. 200 av barna bor på internatet, fordi foreldrene bor for langt unna skolen, mens 10 av dem bor hjemme hos familien sin her på Antsirabe. 

På døveskolens store tomt ligger det tre store og mange mindre bygninger. I byggene er det internat, klasserom, kapell, verksteder, boliger, spisesaler, kontorer, øreklinikk, kjøkken, oblatfabrikk og mye mer. 

Her lever og bor ungene nesten hele året, bortsett fra i juleferien, påskeferien og sommerferien. Her lærer de å kommunisere, for første gang i livet sitt. Her får de venner og et fellesskap med fullt av folk rundt dem som ønsker å snakke med dem og som ønsker å forstå det de prøver å si. Her får de et liv blant barn som er like seg selv, som har mange av de samme erfaringene og opplevelsene hjemmefra, fra et liv den man ikke blir forstått, og kanskje sett på som dum.

På skolen lærer barna å snakke, både med hendene og med munnen, de lærer å skrive, og etter tre års forberedelse på skolen begynner de med å lære de alt som vanlige barn lærer på vanlige skoler, og de tar vanlig skriftlig eksamen etter femte og tiende klasse, og til slutt bacc, videregående-eksamen. De også å lage mat, å sy, strikke, snekre, dyrke, synge og danse, og de lærer ikke minst hvem Jesus er, og hva det vil si å leve et liv med ham.

Mange av ungene som går på skole her har ikke mulighet til å betale det det koster å gå her. Dette er en privat skole, drevet av kirka, og det må dermed nødvendigvis koste noe. NMS har et prosjekt der man kan gi penger til døve- og blindearbeidet på Madagaskar, og det er penger som går rett til elevstipend som gjør at flere elever kan få gå på skolene. Les mer om dette her, på NMS sine nettsider. Her kan du også få se en liten film fra FoFaMa som godt beskriver arbeidet som drives der.  

Rasmus, en av kollegene våre her ute, har skrevet en fin artikkel om Avotra, ei av jentene som går på FoFaMa og som får stipend fra NMS til å gå der. Artikkelen kan du lese her.

Og så, noen bilder fra FoFaMa sitt område, tatt for et par timer siden. Ingen bilder av barna, for alle var inne og fikk undervisning, men man får se mer av barna på filmen som det ligger link til over her!
 
Alléen opp til hovedbygget


FoFaMa står for Foibe Fanabeazana ny Marenina - hovedkontoret for døveundervisning. I dette bygget er det klasserom og gutteinternat.
 
Dobygg på venstre side, klasseromsbygget til høyre, bygget med jenteinternat, spisesal, kapell og oblatfabrikk rett fram.

Håndvaskene i oppstilling utenfor dobygget

På FoFaMa dyrker de mais, bønner, gulrøtter, salat, og masse annet.


Bygget med jenteinterat, kapell, osv. Her er det andakt for hele skolen hver morgen kl 8, og døvegudstjeneste hver tredje søndag i måneden. Ellers går de i hovedkatedralen i byen, hvor det er tolking til tegnspråk på ett av galleriene.




Kontorbygget og rektors bolig. Her har det også bodd nordmenn i årevis.

Samme bygg, fra andre sida, med inngangen til kontorene.


FoFaMa sett fra veien. Klasserom- og gutteinternatbygget til venstre med oransje tak.

De hvite lange husene er blant annet verkstedene hvor de lærer å snekre etc. Den store åpne plassen hører også til FoFaMa og brukes mye til lek.

1 kommentar: